fbpx

Fotograferen met de smartphone? Dat is hartstikke leuk! Als je aan een Photowalk mee wilt doen met een smartphone, dan ben je hartstikke welkom. Een smartphone is tegenwoordig zo geavanceerd dat er wel 3 camera’s op zitten en je hebt alle mogelijkheden om ding4n aan te passen. In dit artikel lees je tips om je fotografie met de smartphone een flinke boost te geven!

Zorg voor een stabiele houding

Betere foto’s begint met een stabiele houding. Zet je benen iets uit elkaar zodat je stevig staat en trek je ellebogen tegen je schouders aan. Deze houding verbetert meteen al jouw foto’s, omdat je minder zal bewegen met je armen.

Scherpstellen door op je scherm te tikken

Scherpstellen met je smartphone is heel simpel. Tik simpelweg op het deel wat jij scherp in beeld wilt hebben en je smartphone zal daarop scherpstellen. In de linkerfoto zie je dat er op de plant is scherpgesteld. Op de rechterfoto zie je dat er is scherpgesteld op het olifantje.

Is de scherpte niet meteen goed? Tik gewoon op je onderwerp om scherp te stellen. Hou wel de afstand in de gaten. Als je te dicht op je onderwerp zit kan het voorkomen dat de camera niet kan scherpstellen.

 

Scherp en onscherp.

Donker en lichter.

 

Een goede belichting

Een goede belichting is ontzettend belangrijk. Je kan de belichting op de smartphone regelen door op lichter of donkere delen op je scherm te tikken. Kijk maar eens wat dit met jouw scherm doet. Tik op delen die te licht zijn en je ziet dat het donker wordt. Tik op delen die te donker zijn en je ziet dat het lichter wordt. Dit zal je vaak gebruiken bij bijvoorbeeld een zonsondergang of in een omgeving met veel contrasten.

Het kan zijn dat je hierna nog steeds niet helemaal tevreden bent, Kijk naar bovenstaand voorbeeld met het autootje. Het rondje verschijn op de plek waar ik heb scherpgesteld. Vervolgens zie je een zonnetje, of in dit geval driehoekjes, naast het rondje tevoorschijn komen. Veeg deze omhoog om de foto lichter te maken of omlaag om de foto donkerder te maken. Zo hou je controle over je belichting.

Regel van derden en rechte horizon

De regel van derden is een simpele compositietechniek die jouw foto’s een heel stuk mooier maken! Verdeel jouw scherm in 9 gelijke vlakken. Je zal zien dat er nu 4 snijpunten ontstaan. Plaats je onderwerp op één van die 4 snijpunten en je maakt gebruik van de regel van derden. Het is bewezen dat een foto over het algemeen mooier wordt bevonden als een onderwerp uit het midden staat. Je kan zo’n raster instellen via je menu.

Nu je dit raster hebt ingesteld wordt het ook makkelijker om een rechte horizon te kiezen. Een scheve horizon heb je al heel snel, vooral met de smartphone. Gebruik de lijnen van het raster om je horizon op gelijk te zetten. Op deze manier maak je rechte foto’s zonder dat je daarvoor de nabewerking hoeft te gebruiken.

 

Regel van derden raster.

 

Geluidsknop als ontspanknop

Soms heb je je smartphone zo vast dat het lastig is om op de ontspanknop te drukken. Dat komt het resultaat niet ten goede. Wist je dat je ook vaak de geluidsknop als ontspanknop kunt gebruiken? Probeer het eens! Een foto maken met de geluidsknop kan soms veel makkelijker dan de ontspanknop op je scherm.

HDR

de HDR stand op je smartphone is een manier om de belichting optimaal te krijgen. Hij maakt in dit geval meerdere foto’s, een lichter en de ander donkerder, en voegt die automatisch samen tot één foto. Dit moet ervoor zorgen dat de belichting mooier is dan wanneer je HDR uit hebt staan. In dit geval zie je dat de HDR foto van de plant rechts veel meer contrast heeft. Welke foto vind jij het mooist?

Pro

Tot zover is het allemaal redelijk simpel, maar het kan gekker. Veel smartphones hebben tegenwoordig een Pro-stand. In deze stand kan je alle instellingen handmatig aanpassen van sluitertijd, diafragma en ISO tot aan de witbalans (kleuren). Zo kan je bijvoorbeeld veel onscherpte toevoegen in de achtergrond bij het fotograferen van een model. In onderstaande foto kan je dat goed zien. De plantenpot is vrij scherp, maar Walter White in de achtergrond is erg onscherp.

Wil je een stap verder? Fotografeer dan in de Pro-stand!

 

Geen HDR vs HDR.

Fotograferen met de smartphone

 

Het mooiste licht

Bij fotografie is licht ontzettend belangrijk! Maak een foto midden op de dag en maak dezelfde foto nog eens tijdens zonsondergang. Je hebt twee totaal verschillende foto’s! Het mooiste licht heb je net na zonsopkomst en net voor zonsondergang. Je maakt dan foto’s tijdens het gouden uurtje. Je hebt warm, oranje licht van kleur, je schaduwen worden lang en zacht én mensen hebben vaak een heel mooi gouden randje om zich heen. Vermijd het liefst de volle zon overdag, omdat dit hele harde schaduwen geeft. Probeer het bijvoorbeeld eens op een bewolkte dag. Bewolking is dé perfecte softbox! Ook dit zorgt weer voor mooi zacht licht.

Adobe Lightroom

Adobe Lightroom is het meest gebruikte fotobewerkingsprogramma voor fotografen, professioneel en amateur. Nu is er ook een versie voor de smartphone! Download Adobe Lightroom op je smartphone en je kan je foto’s met simpele bewerkingen al een heel stuk mooier maken. Het mooie is, het programma is gratis te gebruiken! Ja, natuurlijk zijn er premium functies waar je voor moet betalen, maar ook met de gratis versie heb je voldoende mogelijkheden. Klik hier voor Android, klik hier voor Apple.

Dit waren handige tips om te fotograferen met de smartphone! Van welke tip was jij nog niet op de hoogte?

 

Onze Photowalks

Bekijk ons aanbod in Photowalks

Bezoek alle hotspots en beleef een gezellige avond met medefotografen; dat zijn onze Photowalks! Tijdens een Photowalk loop je met je camera door de stad en bezoek je de mooiste fotoplekken.

  • Gezellige groep fotografen
  • Tips en tricks van een professional
  • In verschillende steden door Nederland.

Loop ook mee met een Photowalk!

×

Hallo!

Heb je een vraag? Klik op mij om een gesprek te starten via WhatsApp of stuur een mail via info@photowalkinnederland.nl.

× Stel hier je vraag!