fbpx

Avondfotografie is hartstikke leuk! Door met lange sluitertijden de fotograferen en met je diafragma te spelen kan jij leuke effecten krijgen. Denk aan lichtsporen van auto’s of fietsers, stervormige lichtbronnen of glas water. Je ziet pas écht hoe je foto is geworden nadat de foto is gemaakt. Elke foto is dus weer een verrassing. Avondfotografie is wel erg technisch. Daarom lees je in dit artikel de basis in nachtfotografie.

De M-stand

De camera vindt fotograferen in het donker een enorme uitdaging. De camera heeft bijvoorbeeld moeite om goed het licht te meten en het kan zijn dat de autofocus niet kan scherpstellen. Daarom is het aan te raden om te fotograferen in de M-stand, de handmatige stand van de camera. Op deze manier heb je de controle over de camera én over het eindresultaat.

Vind je dit nog lastig? Kies dan de S of TV-stand op je camera. Op deze stand kan je handmatig je sluitertijd kiezen. Jouw camera kiest zelf het diafragma en de ISO-waarde.

ISO-waarde

Hoe hoger je ISO, hoe lichter jouw foto wordt, maar hoe meer ruis je zal zien. Probeer de ISO-waarde dus zo laag mogelijk te houden tussen ISO 100 en ISO 400. Is jouw foto te donker? Maak je foto dan lichter door je sluitertijd langer te maken of door je diafragma meer open te draaien, Zo krijg je foto’s met de meeste scherpte en het minst ruis.

 

Prachtig Rotterdam.

 

Diafragma

Het diafragma heeft een grote invloed op de scherpte in jouw foto. Bij portretfotografie wordt er gebruik gemaakt van een open diafragma, laag f-getal. Zo krijg je die mooie onscherpte in de achtergrond. Bij landschap- or architectuurfotografie wordt vaak gebruik gemaakt van een dicht diafragma, hoog f-getal. Zo krijg je de meeste scherpte in je foto en wordt alles in beeld scherp. Welk diafragma je instelt is dus afhankelijk van de hoeveelheid scherpte.

Wil je diepte laten zien? Kies is een diafragma van f 5.6 of lager aan te raden. Wil je veel scherpte? Dan is een diafragma van f 8 – f 11 aan te raden. Je diafragma verder dichtdraaien voor meer scherpte heeft geen zin. Er kan dan diffractie voorkomen wat negatieve gevolgen heeft voor je scherpte. Tussen f 8 en f 11 zit de sweet spot, het punt met de meeste scherpte.

Wil je stervorming in je foto’s? Hoe meer gesloten jouw diafragma is, hoe heviger de stervorming rond lichtbronnen wordt. Als je dit mooi vindt, kies dan f 16 of hoger.

Sluitertijd

Je hebt ISO en diafragma ingesteld. Nu is het tijd om je sluitertijd in te stellen. Kijk hiervoor naar je lichtmeter. Als jouw lichtmeter in het midden staat krijg je een goed belichte foto. Door rustig aan je sluitertijd te draaien zie je je lichtmeter langzaam naar het midden kruipen of naar 0.0. Gebruik je Canon? Druk dan de ontspanknop half in om de lichtmeter te activeren.

 

Amersfoort.

Deventer.

 

Autofocus

Soms heeft de camera moeite met scherpstellen in het donker. De camera moet iets hebben om op scherp te stellen. Als dat er niet is wordt het lastig. Dit kan bijvoorbeeld komen door een gebrek aan contrast of een gebrek aan lijnen. Dan kan je twee dingen doen om dit op te lossen: fotograferen met één autofocuspunt of handmatig scherpstellen.

De autofocus van de camera werkt met meerdere autofocuspunten. Dat zijn de punten die in beeld komen als je wilt scherpstellen. Deze punten geven aan op welk deel van de foto wordt scherpgesteld. Als de camera niet kan scherpstellen hou je een wazig beeld, hoor je geen piepje, worden je punten niet groen of kan je soms de foto helemaal niet afdrukken. Dit zijn meerdere manieren waarop de camera aan jou kan vertellen dat er niet is scherpgesteld of niet kan worden scherpgesteld.

Één autofocuspunt

In dat geval is het mogelijk om in het menu van je camera te kiezen voor één scherpstelpunt. Vaak heet dit Single AF Point. Als je dit hebt ingesteld kan jij bepalen waar je dit ene punt in je foto wilt plaatsen. Verplaats dit punt naar een gebied met meer contrast en lijnen. Je zal zien dat het nu vaak wel lukt om scherp te stellen. Je helpt de camera dus eigenlijk een handje,

Handmatig scherpstellen

Handmatig scherpstellen is ook een optie. Dan schakel je de autofocus van de camera volledig uit. In plaats van AF selecteer je nu MF van Manual Focus. De autofocus doet nu helemaal niets meer. Door gebruik te maken van je LCD-scherm, de focus magnifier en de scherpstelring van je objectief ga jij proberen om handmatig scherp te stellen. Je vertrouwt nu op jezelf en niet meer op de camera.

Lees hier uitgebreid over handmatig scherpstellen.

Leren doe je door te experimenteren

Probeer verschillende instellingen uit en kijk wat het met jouw foto’s doet. Dat is de enige manier waarop je leert fotograferen. Verlies hierbij de lichtmeter niet uit het oog. Zet jouw lichtmeter rond het midden. Zo voorkom je onder- en overbelichting. Heel veel succes! Bij vragen mag je altijd contact met ons opnemen.

Wil jij nu alles weten over Avondfotografie? Bezoek dan Avondfotografie.nl.

 

Onze Photowalks

Bekijk ons aanbod in Photowalks

Bezoek alle hotspots en beleef een gezellige avond met medefotografen; dat zijn onze Photowalks! Tijdens een Photowalk loop je met je camera door de stad en bezoek je de mooiste fotoplekken.

  • Gezellige groep fotografen
  • Tips en tricks van een professional
  • In verschillende steden door Nederland.

Loop ook mee met een Photowalk!

×

Hallo!

Heb je een vraag? Klik op mij om een gesprek te starten via WhatsApp of stuur een mail via info@photowalkinnederland.nl.

× Stel hier je vraag!