fbpx

Een goed onderwerp hebben is niks waard als je niet weet hoe je het moet fotograferen. Met deze simpele compositie tips kan jij gemakkelijk en snel je compositie verbeteren en daarmee ook je foto’s!

Tip 1: Regel van derden

Misschien wel de bekendste regel. Het beeld wordt hierbij zowel horizontaal als verticaal in drieën gedeeld. Op de lijnen en snijpunten worden belangrijke beeldelementen geplaatst. Zoals hieronder de neus van de pelsrob.

Tip 2: Creëer diepte met een voorgrond

Een voorgrond voegt enorm veel toe aan je foto! Plaats bijvoorbeeld een hek, steen of naam van een brug op de voorgrond. Dit creëert diepte. Door met de scherpte te spelen wordt je oog naar de voorgrond of de achtergrond geleidt. Dit kan jij bepalen door je scherpte op de achtergrond of juist op de voorgrond te plaatsen.

 

 

Tip 3: Lijnenspel

Lijnen geven je foto vaak veel meer dynamiek en spanning. Kijk maar eens naar onderstaande foto. Je oog wordt helemaal naar het uiteinde van deze weg geleidt. Als je op dat punt nog een onderwerp plaatst maak je het helemaal af. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor horizontale en diagonale lijnen of een bocht. Probeer er de volgende keer eens op te letten!

Tip 4: Patronen

Het laten zien van een patroon trekt al heel snel de aandacht, omdat je meestal niet meteen ziet waar je nu precies naar kijkt. Het wordt lekker abstract. Men blijft er langer naar kijken, omdat ze nieuwsgierig zijn naar wat het is. Dat is de kunst.

 

Compositie tips

 

Tip 5: Kijkrichting

Als je mensen fotografeert en ze kijken niet in de camera, let dan goed op de kijkrichting. Als je de persoon aan de linkerkant in beeld zet, zorg er dan voor dat je ze naar rechts laat kijken. Het onderwerp heeft dan meer ‘kijkruimte’ en dit wordt als prettig ervaren.  Fotografeer je tekst, begin dan aan de linkerkant zodat men de tekst van links naar rechts duidelijk kan lezen. Fotografeer je bijvoorbeeld een fietser, zorg er dan voor dat de fietser het beeld inrijdt. Dit voelt vertrouwd voor de kijkers

Tip 6: Het juiste brandpuntafstand

Met een groothoeklens is het lastig om veel diepte in een foto te brengen, omdat je met een groothoek de meeste scherpte hebt. Je laat er veel mee zien. In tip 3 kon je al lezen dat je diepte kunt laten zien door middel van het laten zien van een voorgrond. Met een telelens wordt het laten zien van diepte al veel makkelijker, omdat een telelens alles samendrukt. Het gekozen brandpuntafstand bepaalt het perspectief. Experimenteer er eens mee!

Tip 7: Laat niet teveel zien

Het is de kunst van het weglaten. Soms zie je een landschap zo wonderschoon dat je alles ervan wilt laten zien. Het nadeel is vaak dat je een drukke foto krijgt. Men weet niet waar hij naar moet kijken en raakt snel uitgekeken. Hou het rustig en laat niet teveel zien. Fotografeer bijvoorbeeld een detail en speel met je scherptediepte en diafragma. Een onscherpe achtergrond of voorgrond creëert al meer rust.

 

Compositie tips

 

Tip 8: Draai het om

Wij bekijken alles horizontaal, dus is het logisch dat je je foto’s ook zo maakt in de liggende positie. Helaas leent niet ieder onderwerp zich voor een horizontale foto. Soms is het nodig om je camera een kwartslagje te draaien naar de portretstand. Iets wat de hoogte in gaat of in de verte smal wegloopt komt veel beter naar voren als je de foto verticaal neemt.

Tip 9: Een natuurlijk kader

Om te beginnen heb je een open kader en een gesloten kader. Bij een open kader laat je de foto buiten het kader doorgaan. Bij een gesloten kader heb je alles van je onderwerp in beeld. Bij een open kader laat je de gedachten van de mensen lekker gaan. Een gesloten kader is over het algemeen iets ‘saaier’, het oog wordt specifiek ergens naartoe geleidt. Dit kan je echter opleuken door natuurlijke kaders te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een opening van een brugleuning of takken van een boom in het bos. Kijk goed naar je omgeving en kijk of je dit in je foto kunt toepassen.

Meer leren over compositie?

Loop dan mee met een Photowalk. Tijdens een Photowalk gaan wij het uitgebreid hebben over compositie. Je krijgt daarin persoonlijke begeleiding van een professional en je krijgt tips en tricks gedurende de Photowalk. Bekijk hier ons aanbod in Photowalks.

Dit zijn 9 simpele compositie tips die jouw foto’s een stuk mooier zullen maken! Van welke compositie tips zal jij gebruik maken?

 

Onze Photowalks

Bekijk ons aanbod in Photowalks

Bezoek alle hotspots en beleef een gezellige avond met medefotografen; dat zijn onze Photowalks! Tijdens een Photowalk loop je met je camera door de stad en bezoek je de mooiste fotoplekken.

  • Gezellige groep fotografen
  • Tips en tricks van een professional
  • In verschillende steden door Nederland.

Loop ook mee met een Photowalk!

×

Hallo!

Heb je een vraag? Klik op mij om een gesprek te starten via WhatsApp of stuur een mail via info@photowalkinnederland.nl.

× Stel hier je vraag!