fbpx

Avondfotografie is een geweldige vorm van fotografie. Je gebruikt speciale technieken die hele leuke effecten in jouw foto’s laat zien! Denk aan lichtsporen of water dat lijkt op ijs. Loop je mee met één van onze nightwalks, oftewel een Photowalk die in de avond plaatsvindt? Dan gaan wij je dit uitgebreid laten zien! In dit artikel vertellen wij meer over de benodigdheden voor avond- en nachtfotografie.

Camera die je in M, S of TV kunt zetten

Op het instelwiel van je camera kan je letters vinden. Deze letters staan voor een bepaalde voorkeuzestand. De stand AUTO is denk ik wel bekend. Zet je je camera op AUTO, dan stelt de camera alles voor jou in. Jij kunt zelf niks instellen. Voor avondfotografie willen we deze stand liever niet gebruiken, omdat de camera in het donker moeite heeft met lichtmeten en focussen.

 

Camera instelwiel

benodigdheden voor avond- en nachtfotografie

 

De S of TV-stand

Nikon gebruikt S, Canon TV, Fujifilm T. Deze letters staan allemaal voor de sluitertijd voorkeuzestand. Met deze stand kan jij handmatig je sluitertijd instelle . Tijdens avondfotografie heb je een lange sluitertijd nodig om een goed belichte foto te krijgen. Stel een lange sluitertijd in op de camera in de T of TV stand en jouw camera zal automatisch de juiste diafragma (lensopening) en ISO-waarde kiezen. Zo heb jij meer controle over je eindresultaat. Als het écht goed donker is zit je al snel op zo’n 30 seconden!

Let in deze stand goed op de AUTO-ISO. Zorg ervoor dat je AUTO-ISO een maximumwaarde heeft ingesteld. Zo voorkom je dat de camera een hele hoge ISO-waarde kiest. Een hoge ISO-waarde heeft tot gevolg dat jouw foto’s meer ruis krijgen. Stel de AUTO-ISO in op ISO 800-1000. Op deze waarde vertonen de meeste camera’s nog een mooie kwaliteit. Gebruik je een compactcamera? Stel de maximum AUTO-ISO dan in op ISO 400 of ISO 640.

De M-stand

De M-stand is de volledig handmatige stand. Jij moet alles zelf instellen. De camera zal het niet meer voor jou doen. Dat houdt in dat je de instellingen sluitertijd, diafragma en ISO-waarde zelf zal instellen. Dit is voor de gevorderde fotograaf. Lees hier meer over instellingen bij nachtfotografie.

Stevig statief

Je fotografeert met lange sluitertijden om een goed belicht beeld te krijgen. Elke trilling kan tijdens het maken van de foto jouw foto onscherp maken. Fotografeer daarom vanaf statief en zorg ervoor dat jouw statief stevig genoeg is. Als je statief niet stevig genoeg is kan dat alsnog voor onscherpe foto’s zorgen.

 

benodigdheden voor avond- en nachtfotografie

 

Draadontspanner of afstandsbediening

Dit is optioneel, maar super handig om te hebben. Zelfs het afdrukken van de foto met de hand kan trillingen veroorzaken en zorgen voor een onscherpe foto. Je kunt daarom met een draadontspanner of afstandsbediening werken. Je kunt de foto dan afdrukken zonder dat je de camera hoeft aan te raken.

Heb je geen draadontspanner of afstandsbediening? Geen paniek. Veel camera’s hebben ook een zelfontspanner. De zelfontspanner is een timer. Hiermee geef je jouw camera de opdracht om na 2, 5 of pas 10 seconden een foto te maken. Met de zelfontspanner kan je met de hand de foto afdrukken. De trilling die daardoor wordt veroorzaakt is vaak na 2 of 5 seconden volledig verdwenen waardoor jouw foto’s alsnog mooi scherp worden.

Zonnekap

Naast bovenstaande benodigdheden voor avond- en nachtfotografie is een zonnekap ook super handig. Heb je een zonnekap voor de lens die je meeneemt? Vergeet dan de zonnekap niet. De zonnekap verminderd lichtvlekken / lensflares.

Lees je handleiding goed door

Tijdens onze Photowalks krijg je tips, maar we gaan niet uitgebreid in op de techniek en theorie. Een Photowalk betekent lekker ontspannen fotograferen. Als je continu op je instellingen moet letten komt er toch een beetje spanning in plaats van ontspanning bij kijken. Daarom willen wij je vragen om de handleiding van tevoren goed door te nemen zodat jij weet waar de nodige instellingen te vinden en in te stellen zijn. Zoek bijvoorbeeld alvast de zelfontspanner op en oefen een beetje met de T/TV of de M-stand.

Natuurlijk krijg je tijdens de Photowalk wel tips, zoals over compositie en de beste instellingen bij elke locatie. We zullen echter niet uitgebreid de theorie van de camera behandelen. is dat wat je graag wil? Volg dan een workshop avondfotografie. 

Dit waren de benodigdheden voor avond- en nachtfotografie. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel over avondfotografie of onze Photowalks? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Onze Photowalks

Bekijk ons aanbod in Photowalks

Bezoek alle hotspots en beleef een gezellige avond met medefotografen; dat zijn onze Photowalks! Tijdens een Photowalk loop je met je camera door de stad en bezoek je de mooiste fotoplekken.

  • Gezellige groep fotografen
  • Tips en tricks van een professional
  • In verschillende steden door Nederland.

Loop ook mee met een Photowalk!

×

Hallo!

Heb je een vraag? Klik op mij om een gesprek te starten via WhatsApp of stuur een mail via info@photowalkinnederland.nl.

× Stel hier je vraag!